Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2007

Π ο λ ι τ ι σ μ ό ς

Οι Εκθέσεις Τύπου και βιβλίου του «Αριστοτέλειου Ιδρύματος»και οι Έλληνες Συγγραφείς της Διασποράς
Γράφει ο Πολίτης-Συγγραφέας, Βάιος Φασούλας

Αναμφίβολα αποτελεί πλέον πνευματικό σημείο αναφοράς για τον 21ο αιώνα το «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΜΕΛΕΤΗΣ & ΑΡΩΓΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ» για τις επιτυχημένες Εκθέσεις Ομογενειακού Τύπου και Βιβλίου, που επίμονα και επίπονα πραγματοποιεί σε φιλόξενους χώρους (Κύπρο, Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, Γιοχάνεσμπουργκ, Ζάππειο Μέγαρο, και αυτές τις μέρες (07-28 Φεβρουαρίου 2007) πραγματοποιεί την 5η Έκθεση Ομογενειακού Τύπου και Βιβλίου στην Αθήνα, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα».
Για δεύτερη φορά δίνεται η δυνατότητα στο Αθηναϊκό κοινό να γνωρίσει από κοντά το έργο των Αποδήμων υπηρετών του λόγου, όπου η παρουσίαση εντύπων και βιβλίων δίνει μια ξεχωριστή διάσταση τόσο από την παρουσία του πνευματικού έργου όσο και από τους επισκέπτες που έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Εκατοντάδες έντυπα, εφημερίδες, περιοδικά και ένας μεγάλος αριθμός βιβλίων Ομογενών συγγραφέων και λογοτεχνών από κάθε γωνιά του Πλανήτη αποτελούν το από κάθε άποψη πλούσιο πνευματικό «μενού» του «Αριστοτέλειου Ιδρύματος».
Η 5η Έκθεση Ομογενειακού Τύπου και Βιβλίου πραγματοποιείται με τη Συνεργασία του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων και της Πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Χαρακτηριστικό της 5ης Έκθεσης αποτέλεσε η βράβευση δημοσιογράφων και συγγραφέων για το πολύτιμο δημοσιογραφικό και συγγραφικό τους έργο στον Ελληνισμό της διασποράς, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά την τελετή των εγκαινίων και τις τιμητικές πλακέτες απένειμαν ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Πρέσβης στην Αθήνα κ. Γιώργος Γιωργή και ο νέος Πρόεδρος του Απόδημου Ελληνισμού κ. Στέφανος Ταμβάκης.
Είναι πλέον παραπάνω από βέβαιο ότι προσπάθεια και σκοπός του «Αριστοτέλειου Ιδρύματος» είναι: «να παρουσιάσει το υψίστης εθνικής σημασίας έργο που επιτελεί ο Ομογενειακός Τύπος. Να κάνει γνωστή αυτή την μερίδα των ανθρώπων που με «αίμα καρδιάς» κρατούν την κοινωνία των αποδήμων, διατηρούν ζωντανή την Ελληνική γλώσσα, τις παραδόσεις, που μάχονται καθημερινά αρθρώνοντας τον δικό τους ιδιαίτερο Ελληνικό λόγο, ένα έργο που για πολλούς, δυστυχώς, παραμένει άγνωστο», τονίζει σε ανακοίνωσή του.
Επίσης ένα άλλο αξιόλογο χαρακτηριστικό είναι ότι «Αριστοτέλειο Ίδρυμα» κάνει ακόμα ένα βήμα πιο πέρα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Το Αριστοτέλειο Ίδρυμα έχει βραβεύσει και άλλους αξιόλογους δημοσιογράφους και Συγγραφείς που με το έργο τους τιμούν τον Ελληνισμό της διασποράς, και στόχος του είναι να θεσμοθετήσει και ειδικά χρηματικά βραβεία για εκείνους τους Δημοσιογράφους που με το έργο τους προβάλλουν την Κύπρο και την Ελλάδα στις χώρες εγκατάστασής τους.
Όσον αφορά τους Συγγραφείς της Ελληνικής διασποράς το Ίδρυμα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προβολή του πνευματικού τους έργου, μέσα από την Έκθεση Ομογενειακού Τύπου και Βιβλίου, η οποία έχει προσφέρει πραγματική στέγη στην παραγωγή του πνευματικού τους έργου».
Αναφέραμε όλα αυτά για να τονίσουμε τη σημασία αυτής της προσπάθειας, προσπάθεια που όφειλε και οφείλει να την αναλάβει τόσο η Μητρόπολη -μητέρα Ελλάδα όσο και το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και να έρθουν αρωγοί και συμπαραστάτες στο «Αριστοτέλειο Ίδρυμα», τον μοναδικό φορέα που έχει την ευαισθησία να προβάλει το δημοσιογραφικό και πνευματικό έργο του Ελληνισμού της διασποράς. Να έρθουν συμπαραστάτες με έργα και όχι με λόγια σε αυτό το υψίστης εθνικής σημασίας έργο του «Αριστοτέλειου Ιδρύματος».
Τέλος δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε την εντονότατη πικρία μας και απογοήτευση που σε αυτή την λαμπρή εκδήλωση έλαμψε με την απουσία της η Ελληνική Πολιτεία και ιδιαίτερα ο αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Υφυπουργός κ. Θεοδ. Κασσίμης, ο οποίος, παλιότερα άσκησε καθήκοντα δημοσιογραφίας και όφειλε να είναι από τους πρώτους. Ένα μεγάλο λάθος που του το έχουμε χρεώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Ουχ ούτως χρείαν έχομεν της χρείας παρά των φίλων ως της πίστεως της περί της χρείας» Επίκουρος