Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Η Σταύρωση...



Κάθε άνθρωπος σηκώνει το σταυρό τον κι ανεβαίνει το Γολγοθά του...
Πολλοί, οι πιο πολλοί, φτάνουν στο πρώτο, στο δεύτερο σκαλοπάτι, λαχανιάζουν, σωριάζουνται στη μέση της πορείας και δε φτάνουν στην κορφή...
να σταυρωθούν, ν' αναστηθούν, και να σώσουν την ψυχή τους...
Λιποψυχούν, φοβούνται να σταυρωθούν, και δεν ξέρουν πως η σταύρωση είναι ο μόνος δρόμος της ανάστασης· άλλον δεν έχει...

Νίκος Καζαντζάκης


Το κλάμα της Παναγιάς




Το κλάμα της Παναγιάς - Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος
Μουσική Σταμάτης Σπανουδάκης


6 σχόλια:

  1. Αγαπητοί μου φίλοι:
    Με προβλημάτισε αυτό το ποίημα του Καζαντζάκη: Η Σταύρωση
    (...να σταυρωθούν, ν' αναστηθούν, και να σώσουν την ψυχή τους...)

    ήξερα έναν άλλον Ν. Καζαντζάκη

    Σας εύχομαι σε όλους σας Καλή Ανάσταση, Χριστός Ανέστη


    Γαβριήλ



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι ολόκληρη φιλοσοφία, ο τρόπος που αντιμετωπίζει ο Καζαντζάκης το Θείον. Ποτέ του δεν απέρριψε τον Θεό. Αντίθετα.
    Το βλέπουμε και στην προκειμένη περίπτωση. Ο δικός μου προβληματισμός είναι πόσοι πραγματικά, έχουμε ασχοληθεί με την βαθύτερη ερμηνεία της λέξης " Σταύρωση". Τόσο η έννοια που απορρέει από την Ασκητική του Καζαντζάκη, όσο και στην καθαρά δογματική της θρησκείας μας και ακόμα περισσότερο στην προσωπική μας καθημερινή επιβίωση, είναι μια μακρόπνοη, μεταφυσική, αθέλητη για τους πολλούς, άσκηση ζωής.
    Τ' αποτέλεσμα; Μέσα από τον βαθύ πόνο και το γδάρσιμο της ψυχής, έρχεται ο εξωραϊσμός της, που οδηγεί με την σειρά του στην μεταφυσική της απελευθέρωση, στην Μέθεξη, στην ένωσή της με το Θείον. Δογματικά, στην Ανάσταση.
    Να έχετε ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε ΟΛΟΥ σας.
    Βάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν μπορώ να σχολιάσω τον Καζαντζάκη , είμαι ΄΄μικρή΄΄για κάτι τέτοιο άλλωστε!! Ομως μπορώ να μιλήσω για τις ατέλειωτες σταυρώσεις των ανθρώπων μικρές η τεράστιες, για τον Γολγοθά μας και τη δύναμη που χρειαζόμαστε κάθε μέρα -κάθε στιγμή!!Και όσο αντέχεις και υπομένεις έρχονται οι μικρές Αναστάσεις της ψυχής εδώ στην καθημερινότητα !!! Λόγια πεζά αλλά είναι μια βαθιά πίστη !!
    Το άκουσμα εξαιρετικό !!
    Καλή Ανάσταση !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Γαβριήλ, Βάνα, Νικόλ,

    Σεβαστές και δεκτές οι σκέψεις, οι γνώμες και οι απόψεις σας.
    Ο κάθε άνθρωπος στη διάρκεια της ζωής του, άλλος πολύ κι άλλος λιγότερο, έχουν τις δικές τους, προσωπικές "σταυρώσεις", γι' αυτό ας εναποθέσει ο καθένας τις ελπίδες του στη δική του "Ανάσταση".

    ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο ορισμός του αειμνήστου Μεγάλου συγγραφεως μας Ν.Καζαντζάκη, κατα την ταπεινή μου γνώμη και ανευ να κάνω κριτική, είναι βέβαια λίαν βαθύς αλλά και λιαν απλός!...

    Όταν ποτε δεν έχεις νοιώσει δυστυχία δεν εκτιμάς όπως πρέπει την ευτυχία...
    Οταν δεν νοιώσεις λύπη δεν καταλαβαίνεις τι πάει να πεί χαρά!
    Όταν δεν ασθενείσεις δεν εκτιμάς το αγαθόν της Υγείας!...
    Κι'οταν δεν ζήσεις φτώχια και νοιώσεις πείνα ποτέ δεν θα εκτιμήσεις το "μάνα" που ευλόγησε ο Θεός και το έριξε από τον Ουρανό πάνω στην Μητέρα Γη για να μας σώσει!...

    Πως είναι δυνατόν λοιπόν ποτέ να αναστηθείς εάν δεν έχεις πρώτα σταυρωθεί μαζί Του και νοιώσεις την χολή και το όξος στα χείλη σου και συνζήσεις τα Πάθη Του μέσα στην καρδιά σου;...

    Ο Καζαντζάκης ήξερε τι έλεγε και πιθανώς να ήταν πιό πιστός από τους κριτάς του που αν και δεν κατάφεραν τελικά να τον αφορίσουν επισήμως, μένει ανεπίσημα αφορισμένος για το "Χριστός ξανασταυρώνεται" τον "Καπετάν Μιχάλη" και τον Ζορμπά όπου εκεί ξεσκεπάζει τα ανθρώπινα πάθη των ρασοφόρων!...Καθώς και για τον "Τελευταίο Πειρασμό" όπου μεταφορικά και αληγορικά προσπαθεί να δείξει την ανθρώπινη πλευρά του Θεανθρώπου! Κι'αυτό ήταν η καταδίκη του από τους κριτάς του.
    Αλλά αυτός που θα τον κρίνει τελικά είναι ο Ενας και Μόνος Μεγάλος Κριτής που θα μας κρίνει όλους εν τη Βασιλεία Του!
    Ο Μόνος και Ενας ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ εις δόξαν ΘΕΟΥ ΠΑΤΡΟΣ Αμήν!...

    ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

    Είθε η Ευλογία Του μεθ, ημών!
    Με την αγάπη μου,
    δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα μπορούσαμε για ώρες πολλές να μιλάμε για τη σκέψη του Καζαντζάκη, αυτού του τεράστιου στοχαστή, αλλά με τι μέγεθος; Όπως γράφει η Νικόλ… Ο καθένας την εισπράττει ανάλογα.
    Αφήνω μόνο τούτα τα λόγια του, γνωστά βέβαια αλλά αξίζουν.
    «Η ουσία του Θεού μας είναι ο αγώνας. Μέσα στον αγώνα τούτον ξετυλίγονται και δουλεύουν αιώνια ο πόνος, η χαρά κι η ελπίδα». Το βαθύ ανθρώπινο χρέος μας είναι όχι να ξεδιαλύνουμε και να φωτίσουμε το ρυθμό της πορείας του Θεού, παρά να προσαρμόσουμε όσο μπορούμε μαζί του το ρυθμό της μικρής λιγόχρονης ζωής μας. Από τα παιδικά μου χρονιά το πρόσωπο του Χριστού είχε απάνω μου απερίγραπτη γοητεία… Για ένα ήμουν σ’ όλη μου τη ζωή βέβαιος, πως ένας δρόμος, ένας μονάχα οδηγάει στο Θεό, ο ανήφορος. Ποτέ ο κατήφορος, ποτέ ο δρόμος ο στρωτός, ο ανήφορος μονάχα. Πολλές φορές δίστασα, δεν μπόρεσα καθαρά να ξεχωρίσω τι περιεχόμενο έχει η πολυμεταχειρισμένη, η πολύμολεμένη από τους ανθρώπους λέξη Θεός ποτέ δε δίστασα για το δρόμο που οδηγάει ως το Θεό θέλω να πω ως την ανώτατη κορυφή της λαχτάρας του ανθρώπου».

    «Είπα στη μυγδαλιά: Αδελφή, μίλησέ μου για το Θεό. Κι η μυγδαλιά άνθισε».

    ΑπάντησηΔιαγραφή

«Ουχ ούτως χρείαν έχομεν της χρείας παρά των φίλων ως της πίστεως της περί της χρείας» Επίκουρος