Τετάρτη, 11 Απριλίου 2007

EL MUNDO, o kosmos mas

Ψάχνοντας διάφορα παλαιά βιβλία μου κίνησε την περιέργεια οι μύθοι για την δημιουργία του κόσμου των αυτοχθόνων κατοίκων της μέσο- Αμερικής των Μάγια της φυλής Κιτσέ η οποία ζει στα υψόμετρα της οροσειράς sierra maestra Guatemala.
Είναι ένα βιβλίο με 192 σελίδες, λέγετε μάλιστα το ιερό βιβλίο Popol Vuh των Μaya-Quiché αντιγράφω δυο-τρεις σελίδες προσπαθώντας να βρω ομοιότητες με τις δικές μας παραδόσεις.
Διερωτώμαι τι να μας θυμίζει, τον απαγορευμένο καρπό; Την παρθένο- γέννηση; τη θυσία της Ιφιγένειας;

Περίληψη γεγονότων:

Στις αρχές του 18ου αιώνα ο μοναχός Φρανσίσκο Χιμένεζ του τάγματος του Αγίου Δομινίκου έφτασε στην Γουατεμάλα προερχόμενος από την Ισπανία τo 1688 μαζί με μια βαποριά θρησκευόμενων ιερωμένων, του ανέθεσαν την ενορία του Αγίου Θωμά Τσουιλά, το σημερινό Τσιτσικαστενάνγκο, όπου οι ιθαγενείς κάτοικοί του Μάγια Κιτσέ διατηρούνε μέχρι σήμερα τις παραδόσεις της φυλής τους.
………………………………………………………………………………………………
Ο μοναχός Χιμένεζ κατόρθωσε και τους ενέπνευσε εμπιστοσύνη και του εκμυστηρεύθηκαν ότι υπήρχαν χειρόγραφα που γράφτηκαν σε φλούδα του δένδρου amate λίγα χρόνια μετά από την κατάληψή τους από τους ισπανούς ίσως το 1544 στην Γλώσσα quiché = Κιτσέ με τη βοήθεια του Ισπανικού αλφαβήτου.
……………………………………………………………………………………………
Ο συγγραφέας είναι άγνωστος τα χειρόγραφα γράφτηκαν από αφηγήσεις όπου αφηγούνται από στόμα σε στόμα, ότι κάποτε υπήρχε ένα ιερό βιβλίο των Μάγια Κιτσέ το Ποπόλ Βου όπου εξιστορούσε τη δημιουργία του κόσμου.
Ο μοναχός έμαθε την γλώσσα των Ιθαγενών κατάλαβε την αξία των χειρογράφων, tα έγραψε σε βιβλίο και παράλληλα τη μετάφραση στα Καστελλιάνικα- Ισπανικά.
Το πρωτότυπο χειρόγραφο βρίσκεται στην βιβλιοθήκη του Newberry de Chicago USA
……………………………………………………………………………………
…αφού έκοψαν το κεφάλι του Ουάν-Ουναπού (αιχμάλωτος άλλης φυλής που είχε χάσει ένα παιχνίδι μπάλας) οι κύριοι του κάτω κόσμου οι Χιμπαλμπά το κρέμασαν σε ένα δένδρο το οποίο άρχισε να δίνει καρπούς τα καλύτερα φρούτα του έμοιαζαν με κολοκύθες, έβγαλαν διαταγή κανένας να μην πλησιάσει από κάτω ούτε να κόψει φρούτα.
Το άκουσε και η κόρη του Κουτσουματσίκ η δεσποινίς Ικτσίκ η περιέργειά της την έκανε να πάει κάτω απ’ το δένδρο.
Τι θαυμάσια φρούτα, άραγε αν κόψω ένα τι μπορώ να πάθω; Να πεθάνω;
Τότε της μίλησε η νεκροκεφαλή, που ήταν ντυμένη σα κολοκύθα, τι θέλεις τι ζητάς, όλα τα φρούτα είναι από μέσα νεκροκεφαλές, θέλεις να έχεις περιπέτειες;
Ναι,
Τότε άνοιξε την παλάμη του δεξιού σου χεριού.
Εντάξει απάντησε η κόρη.
Αυτή τη στιγμή η νεκροκεφαλή έφτυσε στο χέρι της κόρης και μια φωνή της είπε:
Από αυτή τη στιγμή μένεις έγκυος, φέρνεις στα σπλάχνα σου τους κληρονόμους μου.
Αλλά μην φοβάσαι δεν θα πάθεις τίποτε, ότι έγινε είναι γιατί το διέταξε η (θεά) αστραπή κλπ.
Είναι θεία θέληση απ’ το σώμα σου να γεννηθούν τα αδέλφια ημίθεοι Ουναχπού και Ικσμπαλαντσέ
………………………………………………………………………………………………
Η κόρη γύρισε σπίτι της, δεν είπε σε κανένα τίποτε, μετά από έξη μήνες η κοιλιά της έδειχνε φουσκωμένη, ο πατέρας της τής λέει με ποιον πήγες, ποιανού είναι το παιδί;
Πατέρα δεν πήγα με άνδρα, είμαι παρθένα,
Ψέματα μου λες, άρα είσαι πόρνη.
Είπε στους άρχοντες η κόρη μου είναι έγκυος με ατίμασε, με ντρόπιασε.
Αυτό είναι προσβολή πρέπει να πεθάνει.
Φώναξαν τέσσαρες μπούφους τους έδωσαν μια κούπα σε σχήμα καρδιάς, ένα πέτρινο μαχαίρι, τους παρέδωσαν την κόρη να την σφάξουν και να φέρουν την καρδιά της.
Πράγματι την κατέβασαν στον κάτω κόσμο, εκεί αυτή κατάφερε να τους σαγηνέψει, τους παρότρυνε να κόψουν την φλούδα ενός δένδρου όπου ο χυμός του ήταν κόκκινος σαν αίμα, croton sanguifιlus και είχε την ιδιότητα να πήζει, με αυτό να γεμίσουν την κούπα και να την παραδώσουν στους άρχοντες, έτσι κι έγινε…

Από το βιβλίο Popol Vuh version Adrian Recinos México 13 D.F.


Γαβριήλ Παναγιωσούλης
Νέα Υόρκη 10 Απριλίου 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Ουχ ούτως χρείαν έχομεν της χρείας παρά των φίλων ως της πίστεως της περί της χρείας» Επίκουρος