Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Όταν ο Οδυσσέας επέστρεψε στην Ιθάκη

                        Όταν ο Οδυσσέας επέστρεψε στην Ιθάκη


Διαβάστε το αρκούν 2 λεπτά, αλλά μπορείτε  να το σκέπτεστε για 22 λεπτά.

Είναι πολύ σημαντικό αυτές τις κρίσιμες ώρες, να ρίξουμε μια ματιά στην Βίβλο των Ελλήνων, δηλαδή στα ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ και να διδαχθούμε, έστω και την τελευταία στιγμή από το πνεύμα του Οδυσσέα,

Δηλαδή! Να  κρατήσουμε την  ψυχραιμία μας να ελέγξουμε την παρόρμηση να έχουμε τις αισθήσεις μας και τις κεραίες μας ανοιχτές να μην παρασυρθούμε από την οργή και το μένος που μας διατρέχει, ώστε να γίνουμε βορρά στους σύγχρονους μνηστήρες.
Όταν ο Οδυσσέας φτάνει στην Ιθάκη, η μέγιστη επιθυμία του είναι ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ, τον κόσμο που του έκλεψαν. Παρά την μεγάλη του λαχτάρα  διατηρεί την ανωνυμία του και μεταμορφώνεται σε ζητιάνο, από τη ΘΕΑ ΑΘΗΝΑ πηγαίνει στο παλάτι ώστε να ελέγξει την κατάσταση και να πάρει τις πληροφορίες που θέλει υπομένοντας καρτερικά τις προσβολές τα χλεύη των μνηστήρων.  ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΣΤΕΙΡΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ.
Γι αυτό τον λόγο είναι ο αγαπημένος της θεάς ΑΘΗΝΑΣ, της θεάς που αντιπροσωπεύει την ΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΣ την ΣΟΦΙΑ, την   ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ. Της Θεάς που μελετά τον εχθρό και τον πολεμά με το ίδιο του το όπλο.   
Όταν όμως έρχεται η ώρα, όταν τους έχει στριμώξει όλους άοπλους ένα δωμάτιο,  όταν φανερώνεται πάνοπλος, ΤΟΤΕ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΙΚΤΟ, ΓΙΑΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΙΟΣ ΤΟΥ,  που δημιούργησε με τον δικό του ιδρώτα. ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ, που οι μνηστήρες καταχράστηκαν και καπηλεύτηκαν  μαζί με την φιλοξενία του οίκου του που τίμησε τον ΞΕΝΙΟ ΔΙΑ.
Ο ισχυρότερος αντίπαλός του είναι ο ΑΝΤΙΝΟΟΣ. Η λέξη μιλά από μόνη της. Είναι η ΑΝΤΙΝΟΗΣΗ, είναι αυτό που μας κάνουν ΤΩΡΑ, είναι ο τρόπος    που θολώνουν τις καταστάσεις και την πραγματικότητα ώστε ΝΑ ΜΗΝ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥΝ. Είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την καθυπόταξη και δουλεία του ανθρώπου.
Ο επόμενος είναι ο ΕΥΡΥ-ΜΑΧΟΣ. Αυτός που μάχεται με κάθε τρόπο, με εύρος. ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟΝ, ο δεινός, ο αδίστακτος μαχητής.

Ο ΑΜΦΙ-ΝΟΜΟΣ    Αυτός που άγει τον λαό, που τον παρασύρει με την βοήθεια του ΑΝΤΙ-ΝΟΟΥ. Που τον μετατρέπει σε ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗ ΑΓΕΛΗ!

ΚΑΝΕΝΑ ΟΝΟΜΑ ΣΤΑ Ομηρικά έπη δεν είναι δοσμένο στην τύχη. Κρύβουν βαθύτατα νοήματα και στο χέρι μας είναι να αποκρυπτογραφήσουμε  και να διδαχθούμε, ή καλύτερα να συνετιστούμε. Οι πρόγονοί μας μιλούν.
ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ, μας λένε ΠΩΣ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ, μας λένε πώς να τινάξουμε τον ζυγό, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ!

Και ο Αντίνοος, ο στόχος της πρώτης φονικής βολής του Οδυσσέα. Είναι αυτός ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ να πεθάνει πρώτος. Και τον σκοτώνει ρίχνοντάς του το βέλος στον ΛΑΙΜΟ, ΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ δηλαδή της επικοινωνίας που χρησιμοποιεί ενάντια στην νόηση των ανθρώπων.

Αντιγραφή από την Εφημερίδα Hellenic News of America, nο.  9   May 2015 
Γαβριήλ Παναγιωσούλης    

  


2 σχόλια:

  1. Αυτός είναι ο πλούτος της ελληνικής γλώσσας, της αρχαίας φυσικά, που κάθε λέξη, κάθε όνομα έχει μια έννοια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τον παλιό καιρό έλεγε κάποιος όταν τον ρωτούσαν πόσα ζεύγη υποδημάτων έχει ένα έλεγε αυτός...Ένα ίσων κανένα, απαντούσαν οι υπόλοιποι


    Μεταφορικό των επισκεπτών της ΠΑΡΕΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

«Ουχ ούτως χρείαν έχομεν της χρείας παρά των φίλων ως της πίστεως της περί της χρείας» Επίκουρος