Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ


Το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ιονίων Νήσων διοργάνωσε με επιτυχία στις 20 & 21 Αυγούστου 2014 στην Κεφαλονιά διήμερο Συμπόσιο με τίτλο Επτανησιακή Λογοτεχνία: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον.
Το Συμπόσιο, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, διεξήχθη την Τετάρτη 20 Αυγούστου στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη του Αργοστολίου (ώρα έναρξης: 7 μ.μ.) και την Πέμπτη 21 Αυγούστου στο Κέντρο Καλλιτεχνικής Δημιουργίας & Εκπαίδευσης «Κωνσταντίνος Παρθένης» της Πεσσάδας (ώρα έναρξης: 8:30 μ.μ.).


Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου, έγιναν εισηγήσεις από λογοτέχνες και φιλολόγους, καθώς και στρογγυλά τραπέζια με προσκεκλημένους συγγραφείς. Οι εργασίες συνοδεύονταν από απαγγελίες ποιημάτων και αναγνώσεις έργων.
Στόχος του Συμποσίου ήταν να αναδειχθεί η λογοτεχνική παραγωγή των Επτανήσων, καθώς αυτά αποτελούν την κοιτίδα μερικών από τους σημαντικότερους πνευματικούς ανθρώπους της νεότερης Ελλάδας. Οι θεματικές ενότητες δεν εστιάζουν μόνο στην εξαιρετική συμβολή των Επτανήσιων λογοτεχνών στη συγκρότηση του σώματος της νεοελληνικής γραμματείας, αλλά διερευνούν το παρόν των επτανησιακών γραμμάτων και τις προοπτικές που ανοίγονται για το μέλλον.


Απώτερος σκοπός του Συμποσίου είναι να καθιερωθεί ως θεσμός, με έδρα σε διαφορετικό νησί των Επτανήσων κάθε χρόνο, ώστε να βοηθήσει στην εμβάθυνση της ξεχωριστής πνευματικής παραγωγής του Ιονίου, που τείνει να παραγκωνιστεί από το σώμα των ελληνικών γραμμάτων, αλλά και να συμβάλει στη διάσωση του ιδιαίτερου επτανησιακού ιδιώματος.
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Ανάδειξη του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων ως Διεθνούς Πόλου Εκπαίδευσης και Καινοτομίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο-ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους.


Υ.Γ. Δυστυχώς, εγώ, αν και πολύ το ήθελα, δεν μπόρεσα να παρευρεθώ σ’ αυτή την ενδιαφέρουσα εκδήλωση, διότι απλά δεν μπορούσα να αναβάλω το ταξίδι της επιστροφής μου. Δυο μέρες πριν, δηλαδή 18 Αυγούστου έφυγα.

Γαβριήλ Παναγιωσούλης 

4 σχόλια:

  1. Χαίρομαι που η γειτόνική Νήσος,με τη βαρειά εξ ίσου Λογοτεχνική κληρονομιά, ακόμα ψάχνεται και εκδηλώνεται με τέτοιου είδους Συμπόσια!
    Αν εγκαταλείψουμε το παρελθόν μας,όπως έγινε με τον τόπο μας,τίποτα πια δε μας σώζει απο τον αφανισμό
    Κρίμα που δε μπόρεσες και να το παρακολουθήσεις Γαβρίλη μου,αλλά προς τιμή σου που το δημοσιοποιείς!
    Πάντα με αγάπη
    Χαρά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα συμφωνήσω με τη Χαρά διότι θα πρέπει να βοηθούν όλοι οι φορείς ώστε να αναδεικνύεται η λογοτεχνική πορεία του κάθε τόπου, για να υπάρχει συνέχεια. Νομίζω πως θα έχει ενδιαφέρον ο θεσμός και θα πρέπει να υποστηριχθεί αναλόγως.

    Κρίμα αλήθεια που δεν μπόρεσες να είσαι παρών σ' αυτή την εσπερίδα.

    Του χρόνου με το καλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητή μου Χαρά,
    Στην Κεφαλονιά γίνοντε πολλες λογοτεχνικές εκδηλώσεις, όπως π. χ. παρουσιάσεις βιβλίων, μόνο σε μία πριν 2 χρόνια που παρουσίασαν μέρος του έργου μου, όχι δεν διάβασα εγώ αλλά μια κυρία Professional, Είναι και το μέρος όπου μένω τόσο ανάσβολο από απόψεως αποστάσεων και συγκοινωνίας οπότε το σκέπτομαι...
    Ευχαριστώ
    σου εύχομαι καλό Μήνα

    Με αγάπη

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ φίλε Στράτο για την επίσκεψή σου, μερικά πράγματα συμβαίνουν μακριά από εμάς όταν βρισκόμαστε πάντοτε εν κινήσει, έτσι είναι το τυχερό μου πάντοτε να ταξιδεύω

    πάντα με την αγάπη μου
    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

«Ουχ ούτως χρείαν έχομεν της χρείας παρά των φίλων ως της πίστεως της περί της χρείας» Επίκουρος