Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Οι δικοί μου φίλοι...

Οι δικοί μου φίλοι
ζούνε μακριά κι από μακριά «αγαπάνε»…
Αυτούς έχω στο μυαλό μου. 
Τους κοιτάζω, τους αγγίζω, τους μιλώ...
τους ανοίγω την καρδιά μου.
Μα ο καθένας ταξιδεύει μοναχός
μες στην άγνωστη ψυχή του.
Ο καθένας στην δική του ξενιτιά
πολεμάει για τη ζωή του...
Οι δικοί μου ξένοι
είναι οι αγαπημένοι… 

Κι όμως έρχονται κάποιες στιγμές –αφού έδωσα και πήρα– που αναρωτιέμαι:
Ποιους υπερεκτίμησα από άγνοια, ποιους από συμφέρον και ποιους από αγάπη;


Τι παράξενος και πόσο απόμακρος φαντάζει αλήθεια ο κόσμος;
Κι εγώ να επιμένω, ο αφελής, πως ακόμη μπορώ να τον αλλάξω…

Θεέ μου, χάρισέ μου την ηρεμία ώστε να αποδεχτώ όσα δεν μπορώ ν’ αλλάξω,
το κουράγιο ν’ αλλάξω αυτά που μπορώ
και… τη σοφία να γνωρίζω τη διαφορά.

Μηθυμναίος


16 σχόλια:

  1. Πολλά παράπονα και πολλά "αχ-βαχ" εχουμε εδώ μέσα και εγω θέλω ΧΑΡΑ & Αισιοδοξία,πάντως δε μπορώ ν αρνηθώ την σοφία άλλου ενός καλογραμμένου κομματιού.
    Καλή σου μέρα Στράτο,χαμογέλα,εσύ τό χεις τουλάχιστον αποδεδειγμένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Χαρά Θ.,

    Βρε Χαρικλάκι, πού βλέπεις τα «αχ-βαχ»; Όλα μια χαρά, συνετά και με γλυκύτητα είναι γραμμένα.

    Συμβαίνει, καλή μου, να ζούμε όλοι κάτω από τον ίδιο ουρανό, αλλά δεν έχουμε όλοι τον ίδιο ορίζοντα… και είναι λογικό.

    Να ‘σαι καλά κοπέλα μου και πολύ σ’ ευχαριστώ που μας επισκέπτεσαι εδώ από τόσο μακρυά ενώ κάποιοι άλλοι που ’ναι εδώ δίπλα δεν το επιχειρούν… Κι αυτό μας απογοητεύει κάπως, αλλά υπομονή…

    Όσο για το χαμόγελο το έχουμε, Χαρούλα, δεν το κρύβουμε.

    Και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ για την επίσκεψη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα φίλε μου.
    Θα σου πω κάτι που είπε ο μεγάλος Βρετανός συγγραφέας Όσκαρ Ουάιλντ.
    Για δυό πράμματα δεν στενοχωριέμαι. Γι΄αυτά που διορθώνονται και γι΄αυτά που δεν διορθώνονται.
    Εσύ κάθεσαι και σκας να διορθώσεις κάτι που δεν διορθώνεται. Ματαιοπονείς. Όπως πολ΄΄υ σωστά λες στην απάντησή σου στη Χαρά, είμαστε κάτω από τον ίδιο ουρανό αλλά έχουμε άλλους ορίζοντες.
    Προχώρα μπροστά φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και να προσθέσω κάτι σ'αυτό το πολύ ωραίο και σωστό, που έγραψε ο Ντέννης. Πως, παρ'ολα αυτά,στην δεύτερη φωτογραφία, δεν έχει σπάσει τελείως ο δεσμός. Αυτό το ελάχιστο, αδύνατο σχοινάκι της σύνδεσης, που έχει απομείνει, είναι όλα τα λεφτά. Αφήνω τον καθένα σας να το ερμηνεύσει, όπως το νοιώθει. Μοιάζει σαν κάτι με το μισοάδειο και μισογεμάτο ποτήρι. Εγώ το βλέπω σαν την ύστατη προσπάθεια της καρδιάς να μην σταματήσει την ροή της.
    Το κείμενο σου, με άγιξε πολύ, Στράτο. Αυτός ο μικρός σύνδεσμος που έχει απομείνει δεν πρέπει να κοπεί. Η τίμια αυτοεξέταση του καθενός μας με την συνείδησή του, θα το δυναμώσει πάλι.
    Και πρέπει.
    Φιλάκια
    Βάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είπα κι εγώ, πως είναι δυνατόν να μην απαντήσω σε τέτοιο ανθρώπινο δίλλημα σχετικά με την φιλία με τους δεσμούς που αναπτύσσονται από αυτήν. Με τις τόσο αντιπροσωπευτικές όμορφες φωτογραφίες το σχοινί δεμένο και μετά κομμένο όχι με μαχαίρι αλλά τραβηχτό αυτό εννοεί ότι κάποια ίνα του θα συνδέει τα δυο άκρα. Όμως μόλις τώρα σταμάτησα να ξανασάνω απ’ το τρέχα, τρέχα, βρήκα την ευκαιρία να το κάνω για λίγο και πήρα την απόφαση να γράψω, διότι το θεωρώ αναγκαίο, όσο περνά η ηλικία τόσο πιο πολύ σκέπτομαι ότι μερικά πράγματα στην ζωή δεν μπορούν ν’ αλλάξουν. Ένα από αυτά είναι η ανθρώπινη συμπεριφορά, παίρνω παράδειγμα από τον εαυτόν μου, φωνάζω, βρίζω, αγανακτώ, αποτέλεσμα εγώ συγχύζομαι οι άλλοι εκεί πέρα βρέχει. Κατάλαβα ότι δεν μπορώ να φτιάξω την κοινωνία, δεν μπορώ όσο και να λέω ότι αυτό είναι στραβό να υποχρεώσω τον άλλο να το δει, αφού δεν θέλει.
    Συγχαίρω τον Στράτο για την τόσο ρεαλιστική συνάμα και τρυφερή ανάλυση του προβλήματος αυτού. Συμμερίζομαι και χειροκροτώ τις απόψεις του αυτές.
    Και με το χέρι στην καρδιά σας λέω - ο κάθε ένας μας θα αφήνει ένα κομμάτι άδειο της καρδιάς του, μια μικρή τόση δα γωνίτσα για να χωρούν τα παράξενα, οι ακαταλαβίστικες συμπεριφορές γνωστών και φίλων, που για αυτούς ίσως να είναι σωστές.
    
     
    ta parapano tetragonaki einai grammena me symbola, ta grafa symbola sto computer mou bgainoun tetragona
    SAS XAIRETO OLOUS SAS

    GABRIEL


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να ‘ξερες πόσο χαίρομαι, Βάνα μου, που εσύ έπιασες το νόημα της δεύτερης φωτογραφίας. Που είναι βέβαια αλληλουχία της πρώτης.
    Αυτό το ελάχιστο, το αδύνατο, ξέφτι να το πω;… σχοινάκι, όπως το λες εσύ ή μικρό σύνδεσμο, αυτό που απόμεινε από το σφιχτοδεμένο παλαμάρι, είναι όλο το νόημα (ή όλα τα λεφτά αν θες…)
    Ό,τι απόμεινε να κρατάει τους παλμούς της καρδιάς μιας Παρέας που, αλίμονο, κάποια την έκανε «παρεούλα» και χαμπάρι δεν πήρε κανείς. Δεν έπιασαν το υπονοούμενο…

    Είναι η «ύστατη προσπάθεια» και δεν θα κοπεί, δυστυχώς όμως δεν θα είναι το ίδιο.
    Θα το δείξει ο χρόνος.

    Τώρα πλέον ο καθένας θα επιλέξει τον τρόπο επικοινωνίας. Εγώ όσα έκανα, όσα πρόσφερα, όσα μοιράστηκα το έκανα με την καρδιά μου και με αγάπη. Δεν μετανιώνω. Αφήνω τους άλλους να μετανιώσουν –και θα μετανιώσουν- που δεν τα εκτίμησαν.
    Ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρονται, είναι το δικό τους μονοπάτι. Ο τρόπος με τον οποίο αντιδρώ εγώ, το δικό μου… Εγώ το πήρα και το διαβαίνω.
    Θα σας στέλνω τα χαιρετίσματά μου!

    Υ.Γ. 1. … και είδες με πόση σημασία δέχτηκαν την προτροπή σου;
    Υ.Γ. 2. Γιατί δεν συνδιαλέγονται μέσα από εδώ; Απορώ…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μα είναι δυνατόν κι εσύ με symbol, Γαβριήλ; Δεν μπορώ να το πιστέψω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπάρχει μέσα μας ένα βάθος ευτυχίας, όπου ο πιο μεγάλος πόνος, το πιο ζοφερό σκοτάδι δεν είναι αντιθέσεις στο δρόμο μας αλλά κάτι το θετικό, σαν μια αναγκαία απόχρωση και συναίσθηση μέσα στην απέραντη διάχυση της ψυχής.
    Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αφήνουμε λοιπόν,Γαβρίλη μου, μια μικρή γωνίτσα στο βάθος της καρδιάς μας, για να δεχτούμε εκεί φιλόξενα τα διαφορετικά μονοπάτια της σκέψης του καθενός μας, που αναφέρει ο Στράτος. Φτάνει να είναι καλοπροαίρετα. Η φύση του ανθρώπου δεν αλλάζει, αλλά με καλή θέληση τροποποιείται.
    Νάστε καλά
    Βάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το κόσμο να τον φέρουμε στα μέτρα μας.Ούτε όλοι εκφράζονται με το ίδιο τρόπο.Ούτε σημαίνει πως κάποιος που δεν εκφράζεται με το δικό σου τρόπο είναι καταδικαστέος και απορριπτέος.Η Παρέα δεν είναι στρατιωτική μονάδα που κάνει τη πορεία της με βηματισμό παρέλασης.Και έχουμε την επιλογή μας, είτε αποδεχόμαστε τους φίλους με τα προτερήματά τους και τα ελατώματά τους είτε κόβουμε το σχοινί.Δεν νομίζω πως υπάρχει κανένας που δεν απολαμβάνει όσα λέμε και όσα γράφουμε, αλλά δεν νομίζω πως πρέπει περιφρονούμε κάποιον αν δεν ανταποκριθεί στο έργο κάποιου άλλου φίλου της Παρέας.
    Όπως λέει η Στέλλα,αν υπάρχει΄άδολη αγάπη μεταξύ μας τίποτα δεν θα μπορέσει να εμφυλοχωρίσει ανάμεσά μας. Αγαπάτε αλλήκλους και ειρήνη ημίν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν ξέρω τι εχει να κάνει η eelspi με την παρἐα μας.Οχι ότι είναι τίποτα κακό,αλλά να ,μερικοί απο μας δεν είμαστε μέλη,και δεν ξέρουμε ,ποιοι, πόσοι και που φτάνουν οι απόψεις μας.
    Οσο γιά τα άλλα ? ο Ντίνος το έθεσε στην σωστή θέση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Νίκο,είναι γεγονός ότι η ευτυχία δεν είναι πάνω απ όλα αλλά κάτω από όλα.Εκεί κατασταλαζει το αμάλαγμα πολλών αντιθέσεων,θετικών και αρνητικών.Οπως ο υδρόβιος ορίζοντας,περνάει από βρώμικα,πετρώδη κι αμμοειδή στρώματα και η αντίσταση,[χωρις αντίθεση] που του προβάλλουν το κάνει στο τελος πεντακάθαρο και διαθέσιμο στην θέλησή μας και στην επιλεκτική μας ικανότητα να το αναλκύσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα σε όλους!

    Η αγάπη μου, Σπύρο, δεν φτάνει μέχρι εκεί ώστε να βάλω φραγή σε κάποιον να σχολιάσει εδώ, τη στιγμή που έχω παλέψει για το αντίθετο. Τεχνικά είναι αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο, γίνεται, αλλά αποκλείοντας όλους. Απλά θα κάνεις τα ίδια βήματα που κάνεις όταν σχολιάζεις σε άλλα ιστολόγια (π.χ. σ’ ένα με έμβλημα το ηλιοτρόπιο…). Βλέπω όμως ότι επιτέλους το κατάφερες.
    Η ΕΕΛΣΠΗ δεν έχει να κάνει απολύτως τίποτα με την Παρέα απλά οι Μ.Α. κάποτε ήταν της ΕΕΛΣΠΗ και πέρασε στην Παρέα.

    Και φυσικά Λύκων δεν μπορούμε ν’ αλλάξουμε τον κόσμο, εδώ δεν μπορέσαμε να το κάνουμε στα επαναστατικά νιάτα μας. Θα πρόσεξες ότι στο κείμενό μου το γράφω: «Κι εγώ να επιμένω, ο αφελής, πως ακόμη μπορώ να τον αλλάξω…» θα το διάβασες υποθέτω. Δεν είναι εκεί το θέμα. Εγώ -εκλαμβάνω το σχόλιό σου να αναφέρεται σε μένα- ποτέ δεν επέβαλα στρατιωτικούς νόμους, δεν το έχω αυτό το προσόν Λύκων… Ούτε περιφρόνησα το έργο κάποιου, το αντίθετο θα έλεγα, το ανέδειξα είτε μέσα από εδώ είτε από τα δικά μου ιστολόγια. Ποτέ δεν επέβαλα τρόπους έκφρασης σε κανέναν, ποιος είμαι εγώ άλλωστε για να το κάνω; Αυτό που έκανα, Λύκων, με όλη την καλή διάθεση και υπομονή και με τις ισχνές γνώσεις μου, ήταν να προσπαθώ να διορθώσω κάποια «κακώς πράττοντα», ελπίζοντας πως θα ήταν χρήσιμα. Κι όλες τις φορές έφαγα πόρτα… Πόσο άλλο ν' αντέξω;
    Μάλλον κακώς έχεις κατανοήσει τα πράγματα. Αν ακόμη επιμένεις ότι έτσι είμαι, έχεις το μέιλ μου και το συζητάμε προσωπικά.

    Η δική μου η αγάπη για όλους σας είναι αληθινή, Λύκων, έτσι έχω μάθει να αγαπάω άδολα και όσοι με ξέρουν καλά, το έχουν διαπιστώσει. Ίσως σε άλλους να μην είμαι αρεστός γι’ αυτό και δεν μπόρεσα να στεριώσω στις καρδιές των. «Εμφιλοχώρησα» εδώ αμφισβητούμενος από κάποιους… Παρ’ όλα αυτά σας αγαπάω δίχως υποκρισίες!!!
    Συγχωρέστε μου τη μακρηγορία, έπρεπε να τα πω… Καταχράστηκα και το χώρο…

    Να είστε πάντα καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Νικο ,αντι για υδροφόρος όρίζοντας έγραψα υδρόβιος ορίζοντας,αν και δεν.... πάει άσχημα.

    Στράτο ,τέλος καλό όλα καλά.Παντως το πρώτο μου σχόλιο χάθηκε,δεν πειράζει.
    Δεν παραπονιέμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γαβριήλ, Ντένη, τι μεγαλεία βλέπω εδώ, ξεσηκώθηκαν ολόκληρες οι Η.Π.Α., βρε παιδιά…
    Επισκέψεις από παντού! Τι Blue Mountain βλέπω, τι Long Island, N.Y., τι Trumbull, Connecticut, τι Bayside, N.Y., τι Hermitage, Tennessee, τι Bronx, N.Y., Πω,πω ξεσηκωμός!
    Μπράβο και φτου! Μη και ματιάσω τους Μ.Α.
    Άντε λίγο ακόμη και οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ (280) θα φθάσουν και θα ξεπεράσουν αυτούς από την Ελλάδα (341).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Είναι γιατί είναι ένα μαζικό Μπλογκ όλων μας άσχετα αν μερικοί δεν γράφουν,

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

«Ουχ ούτως χρείαν έχομεν της χρείας παρά των φίλων ως της πίστεως της περί της χρείας» Επίκουρος